Üçüncü dünya ülkelerinin çoğunda olduğu gibi ve birçok farklı nedenden dolayı, Cezayir borcunuzu tahsil etmek için kolay bir yer değildir. Bu nedenle güvenilir ve uygun bir borç tahsilat sürecine ve/veya borçlularla nasıl ilgileneceğini bilen etkili bir yerel iş ortağına ihtiyacınız vardır. Sizere Cezayir’de bulunan bir borçludan gecikmiş bir ödemeyi tahsil etmek için kullandığımız çeşitli yöntemleri açıklayacağım.
1-Uzlaşma yoluyla tahsilat:
Borçlu ile iş ilişkinizi sürdürmeye özen gösteriyorsanız ve ödeme gücü hakkında net kanıtlara sahipseniz (ör. üçüncü taraf kredi raporu kullanarak) uzlaşma yoluyla tahsilat kesinlikle tavsiye edilir. Cezayir iş kültüründe, bir şirkete karşı hukuki işlem başlatmak savaş ilanı olarak görülür ve borçlu ile başka bir sözleşme yapma şansınız kalmaz. Bu kategorideki borçlular söz konusu olduğunda şirket türüne bağlı olarak (özel veya kamu) gecikmiş ödemeler çoğunlukla borçlunun sorumluluğu dışındadır. Özellikle sevk edilmiş ekipman veya mal faturası varsa ve teslimatta ödeme yapılmasını kabul ettiyseniz, karşımıza çok uzun ve bürokratik bir banka işlemi çıkar. Hizmet söz konusu olduğunda ise yabancı tedarikçilere ödeme yapabilmek için vergi kurumundan bazı ek belgeler alınmalıdır. Gümrük ve navlun sevkiyatı sorunları, borçların icrai uygulamaları da sürekli karşılaşılan nedenler arasında yer alır.
Neler yapabilirsiniz: Bir alacaklı olarak, düzenli hatırlatmalar yapmayı unutmamanız gerekir. Telefon görüşmeleri; borçlunun bankası, gümrük, nakliye firması, ekibi veya ödeme sürecine dâhil olan herhangi bir üçüncü taraf üzerindeki baskıyı sürdürmek için etkili bir yol olabilir. Yerel bir borç tahsilat acentesinden hizmet almayı da düşünebilirsiniz. Yerel borç tahsilat uzmanları olarak edindiğimiz deneyimlerden, borçlunun ülkesindeki yasal ve fiziksel varlığımızın borçlu için caydırıcı bir kriter olduğunu gördük.
2-Yasal tahsilat:
Uzlaşma yoluyla tahsilat yapılamazsa yasal işleme başvurulur. Bunu yapmak için başlatacağınız herhangi bir yasal işlemden önce icra memuru aracılığıyla en az bir kere ihbarname göndermelisiniz. İhbarnameyi gönderdiğinize dair bir makbuz almalı ve borçluya ödemeyi yapması için ihbarnamenin alındığı tarihten itibaren 8-15 gün süre vermelisiniz. Borçlunun ödeme gücüne bağlı olarak, ticaret mahkemesi davası (Injunction de payer) yasal işlemlerde en sık kullanılan ikinci yoldur. Borçluğunun bulunduğu yerdeki ticaret mahkemesine; borcu kanıtlayan tüm dosyaları, tarafınızca gönderilen tüm hatırlatıcıları ve icra memuru aracılığıyla gönderilen en az bir ihbarnameyi ekleyerek başvurmanız gerekir. Bunun için yerel bir borç tahsilat acentesinden veya bir avukattan hizmet alabilirsiniz. Bazı mahkemeler alacaklının kendi ticari alacaklarını sunmasını kabul etmektedir. Ticaret mahkemesi davayı kabul ederse, borçlunun resmî bir itirazda bulunmak için 15 iş günü olacaktır. Bu süre içinde itiraz etmezse mahkeme kararı bir icra emri olarak kabul edilir ve emrin yerine getirilmesi için bir icra memuru ile çalışmanız gerekir. Alacaklıların çoğu, öncesinde borçlunun varlıklarını soruşturmadan bir icra emrini uygulamaya koyarak büyük bir hata yapar. Borçlu 15 gün içinde mahkeme kararına itiraz ederse ticaret mahkemesi davası tam bir yasal prosedüre dönüşür.
Neyse ki Cezayir kanunu gereği alacaklılar için herhangi bir ödeme aczi davası (iflas dışında) açılamamaktadır.
Borçlularınızdan biri Cezayir’de ve ödemelerini geciktiriyor mu? Dosyayı bize aktarın, Algeria Collection Services EURL adı altında borç tahsilat acentesi olarak hizmet veriyoruz. Borcunuzu tahsil edemezsek sizden ücret almıyoruz. Çalışkan ekibimiz ve yerel kültür ve süreçler üzerindeki zengin deneyimimiz sayesinde, uzlaşma yoluyla ve hukuki süreçlere başvurarak 2013 yılından bu yana en zorlu borçları bile tahsil etmeyi başardık.
Bize daha fazla bilgi vermek için contact@dzacs.com e-posta adresinden bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Ya da doğrudan https://dzacs.com/zh/index.php/request-a-quotation/ web sitemizden bir teklif talebi doldurabilirsiniz.